Może ciężko w to uwierzyć, ale na świecie istnieje aż około siedmiu i pół tysiąca odmian jabłoni. Na sklepowe półki zaś trafia około 100 gatunków jabłek. Każde z nich jest inne, ma inne właściwości, inaczej wygląda, ma oryginalny smak.
Co najlepiej wiedzieć więcej na ten temat?
Jabłka są najlepsze w kuchni, mają zastosowanie, kiedy pieczemy ciasta, mięsa, zupy czy desery. Rewelacyjne są przetwory oraz soki z tych owoców, wyśmienity jest też alkohol. Nasz kraj jest faktycznie znanym eksporterem jabłek, można powiedzieć, że w Europie plasujemy się w czołówce. Jak więc jabłka eksport prezentuje się na bardzo świetnym poziomie.

Źródło: http://www.flickr.com
Mówiliśmy już, iż istnieje tak wiele odmian jabłek, lecz dają się one zaklasyfikować do trzech grup. Są więc gatunki słodkie, kwaśne jak i słodko-kwaśne. Wśród pierwszego rodzaju najbardziej znana jest odmiana landsberska. To jabłka dosyć duże, jakich miąższ jest bardzo soczysty i twardy. Jeśli mówimy o kwaśnych gatunkach to najważniejsza jest szara renera, czyli jabłko o średniej wielkości, jakiej miąższ jest gruboziarnisty oraz bardzo aromatyczny. To najlepsze jabłka do przetworów.

Źródło: http://www.flickr.com
Ostatnia grupa, czyli jabłka kwaśno-słodkie i ich przedstawiciel – jonagold, są duże z żółtym miąższem. Tego typu jabłka są bardzo dobre do jedzenia na surowo, bardzo pasują do sałatek. Powiedzieliśmy wcześniej, iż Polska jest głównym eksporterem jabłek.
I powinniśmy tu dodać, iż są eksportowane różnorodne odmiany.
Zainteresował Cię ten artykuł? Jeśli tak, to bez wahania kliknij też ten link. Podobne wiadomości przeczytasz również tutaj stroje mikołaja.
br>
Tak samo niebanalne treści dotyczące omawianej problematyki odnajdziesz tu – zobacz więcej w tym omówieniu. Zbadasz taką sprawę pod innym kątem.
W ogóle jak producent owoców Polska jest bardzo popularna i doceniana, dlatego tak z chęcią sięga się po nasze owoce.