Już wkrótce koniec lata, konfitur czas, czyli jak zaopatrzyć swój magazynek.

Każda gospodyni ma problem w czym umieścić swoje przetwory. Bardzo ważne jest, aby sporządzić to taką metodą, by każdy domownik mógł się w nich odnaleźć, a w środku pomieszczenia panował ład. Większość kobiet z roku na rok robią wyroby. Ważne jest, aby utrzymały się one jak najdłużej, zwłaszcza po pasteryzacji.

Od lat bardzo dobrymi przedmiotami do przechowywania przetworów, co również mówi moja mama są słoiki. Możemy znaleźć je w różnych wielkościach i kształtach. Co zrobić, aby konfitury sprawnie się zapasteryzowały i nie popsuć. Najpierw trzeba je porządnie umyć, a następnie wyparzyć. Dlatego nalewamy do nich wrzącej wody i potrząsamy, by mogła dojść mniej więcej do wszystkich powierzchni słoika. Następnie osuszyć słoiki. Pamiętajmy by wyrobów nie dawać do nie wysuszonych słojów.

Inną metodą jest zalanie słoików wodą już nie gorącej i włożenie ich do kuchenki na dwie minuty. Wylać wrzątek i osuszyć. W tym momencie ryzyko oparzenia jest o wiele mniejsze niż w pierwszym sposobie. Przykrywki również trzeba wyparzyć.

Zaciekawiły Cię informacje, które tutaj znalazłeś w tym artykule? Jeżeli tak, to ponadto zweryfikuj ofertę (https://domwina.pl/pol_m_Oferta_Smak-Wina_wytrawne-201.html), a stwierdzisz, że wszystkie dane są prawdziwe.

Można je włożyć do garnka i zalać wodą i gotować dziesięć minut od momentu zagotowania. Odcedzić i wysuszyć. Skoncentrujmy się teraz na pasteryzacji, która nie jest taka bezproblemowa. Trzeba wyłożyć garnek gazetą, włożyć do niego wypełnione, ale nie do końca dokręcone słoje. Nalać do gara 2/3 ich wysokości i przygotowywać na malutkim ogniu.

Po zawrzeniu musimy patrzeć czy słoiki się zamknęły, chodzi o wklęśnięcie przykrywka, jeśli nie, możemy położyć je odwrotnie. Jeśli wszystko jest dobrze, pamiętajmy o oznaczeniu tych słojów, gdyż jest to bardzo istotne. Etykiety na przetwory możemy zakupić w każdym sklepiku z przedmiotami domowymi lub w Internecie.

Sympatykom sprawdzonej informacji zalecam ten artykuł (https://apteczka-madrali.pl/sprytne-wskazowki/artykuly/zywnosc-specjalnego-przeznaczenia-medycznego), gdyż nie dosyć, że mówi on o pokrewnej kwestii, to wykonuje to też w bardzo zajmujący sposób. Kliknij i zobacz!

Zawsze podobają mi się barwne etykiety oraz pokrywki, które w momencie sprawiają, że spiżarnia nabiera jesiennych kolorów – .

Na takich nalepkach powinniśmy napisać, co to jest i kiedy to przygotowaliśmy. Jest to bardzo ważne przy wyborze, gdyż zawsze powinniśmy otwierać najstarszy wyrób rokiem. Konfitury w spiżarni to coś fantastycznego, w każdym sezonie możemy rozkoszować się smakołykami, których nie ma w danym okresie. Jest to też smaczny prezent dla rodziny. Moja mama robi je co roku, dzięki czemu wiem jak potrzebne są one w zimie podczas przygotowywania posiłków.

Komentarze są wyłączone.