Polska dieta składa się głównie z ziemniaków oraz mącznych potraw

Polska nie znajduje się w strefie śródziemnomorskiej, zatem ciężko byłoby w rodzimej tradycyjnej kuchni dostrzec oliwę czy owoce morze. Nasze dania są bardziej treściwe, ponieważ żyjemy w surowszym klimacie.

zakład

Autor: TedsBlog
Źródło: http://www.flickr.com
Tradycyjna rodzima kuchnia jest niezwykle sycąca. Jest również dość tłusta. Bierze się to z tego, w jakim klimacie znajduje się nasz kraj. Jest tu dosyć chłodno i mamy surowe zimy. Z tego powodu wiele u nas mięs oraz mącznych potraw. Pierogi są tak popularne, że rozpoznają je nawet przybysze z zagranicy. Wszyscy je uwielbiają. Z mąk przyrządza się w Polsce także uszka oraz krokiety. Przez to, że mamy taką kuchnię, a nie inną, to hodujemy zboża. Jest ich w naszym kraju wiele rodzajów. Z nich oczywiście jesteśmy w stanie zrobić mąkę.

Jeśli nie chcesz, aby ominęły Cię inne podobne kwestie dotyczące omawianego tu tematu, to kliknij i więcej znajdziesz tutaj (https://newrent.pl/kontakt/).

Najpopularniejszą mąką do kupienia w kraju nad Wisłą jest pszenica. Posiadamy ogromne ilości ziem zasianych tym zbożem. Gdy nabywamy mąkę w supermarkecie, to trzeba popatrzeć na jej opakowanie. Może nam ono przekazać kilka ważnych kwestii. Należy więc zaznajomić się z tajnikami, które pomogą nam kupić najzdrowszą mąkę. Na każdym opakowaniu widnieje liczba, przykładowo 450, 500 itp. Im jest ona wyższa, tym mąka będzie bardziej wartościowa, gdyż posiada sporo substancji mineralnych. Jeśli mamy ochotę upiec chleb, to musimy szukać mąki z liczbą 850 i wyższą.

Należy unikać mąki z cyfrą 450, czyli tak zwanej tortowej, ponieważ jest ona najuboższa w witaminy i minerały.
Pamiętajmy, że jeżeli chcemy żyć zdrowiej i na przykład piec własny chleb, to powinniśmy kupować najlepsze jakościowo mąki.

Komentarze są wyłączone.