Krótka charakterystyka oraz historia kawy, jej znaczenie dla milionów osób, które codziennie ją piją

Kawa wraz z herbatą zaliczana jest do najbardziej popularnych napojów na całym świecie – codziennie wypijane są miliony litrów espresso, cappuccino czy caffe latte. Aby tę wielką ilość filiżanek przygotować potrzebna będzie równie spora ilość czystej kawy, która wcześniej musiała urosnąć, zostać pozbierana, wypalana i wreszcie dobrze zmielona przed zalaniem wodą.

Chi-Cafe, zdrowa kawa Jacob’s Medical

Autor: Jacob’s
Źródło: Jacob’s
Z tego też powodu plantacje kawy zajmują tysiące hektarów, i z nich zebrane i wysuszone ziarna wysyłane są na cały świat.

Chcesz odnaleźć dodatkowe takiego rodzaju materiały? Kliknij ten link – więcej zobaczysz w serwisie, który analizuje analogiczne kwestie.

Obecnie w sprzedaży popularne są dwa podstawowe gatunki kawy, to znaczy Robusta i Arabica. Pochodzą one z różnych rejonów świata i odróżniają się kształtem ziaren i aromatem uzyskanego napoju. W większości sklepów najczęściej jest oferowana kawa ziarnista arabica, która daje łagodny i aromatyczny smak.

Arabica posiada niewielką zawartość kofeiny, przez co da się ją częściej pić od robusty, lecz trudniej się ją uprawia, ponieważ wymaga tropikalnego klimatu, wysokiej temperatury oraz położenia. Robusta jest znacznie bardziej aromatyczna, a dzięki wyższej zawartości kofeiny znacznie pobudza organizm osoby, która ją pije.

Więcej na ten temat:

Kawa zanim trafi do naszych kubków musi przejść kilka etapów. Na plantacjach z zebranych ziaren kawowca uzyskuje się przygotowane na wypalanie ziarna kawy. Wypalanie to bardzo ważny proces, to ono właśnie decyduje w głównej mierze o aromacie i smaku ziaren. Z tego też powodu najczęściej wykonuje się je w docelowym kraju, bo wtedy wypalone ziarna nie tracą świeżości w czasie długiej podróży.

Więcej: kawa świeżo palona

Kawa i przyprawy

Autor: DA
Następnie wypalona kawa ziarnista sklep jest albo pakowana do pudełek i w takiej formie oferowana, albo można ją poddać ją mieleniu i próżniowemu pakowaniu, co pozwala na długie zachowanie odpowiedniej świeżości. Kawę można parzyć wieloma sposobami, w zasadzie większość krajów ma własną kulturę i obyczaje picia kawy. Pita systematycznie świetnie wpływa na ludzi, dzięki zawartości kofeiny dodaje energii i sił, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. No i świetnie smakuje, o czym wiedzą bardzo dobrze wszyscy którzy sięgają rano po filiżankę tego napoju.

Komentarze są wyłączone.