

Właściwa grubość blachy, jaka gwarantuje najlepszą jakość krawędzi wynosi od około 6 milimetrów do czterdziestu milimetrów. Jak mamy do cięcia bardzo cienką lub bardzo grubą blachę, to generalnie prostopadłość krawędzi jest gorsza, chociaż równość krawędzi jest na dosyć dobrym poziomie. Cięcie laserowe jest najlepsze do cięcia miękkiej stali, której grubość wynosi około trzydziestu milimetrów (max.). Osiągniecie właściwych i zadowalających rezultatów powyżej dwudziestu pięciu milimetrów wymaga znacznie wysokiej jakości wszystkich elementów, takich jak materiał, ale także czystość gazu czy stan dyszy. Tego rodzaju cięcie nie jest procesem zbyt szybkim, gdyż w przypadku miękkiej stali to tak naprawdę proces przepalania. Stosuje dość wysoką temperaturę skupionej wiązki laserowej zamiast płomienia podgrzewającego.
Jeśli Twoim zdaniem opublikowany tekst jest pasjonujący, to zobacz też pomocne źródło (http://www.skupwozkow.com.pl/), które ma absorbujące dane – one zapewne Cię zaciekawią.
Ostatni z metod to cięcie strumieniem wody. Taki strumień wody bardzo dobrze się do tego nadaje, ponieważ oferuje równe i bardzo dokładne cięcie. Takie cięcie może być lepsze niż cięcie laserowe, ponieważ gładkość krawędzi prezentuje się lepiej, nie ma również odkształceń cieplnych. Dodatkowo, strumień wody nie podlega ograniczeniom, jakie odnoszą się do grubości, a to występuje w przypadku cięcia laserowego i plazmowego. Jeśli już jednak należy określić granicę, to ma ona od 150 do 200 milimetrów.