Czym są produkty liofilizowane? W jakich produktach je znajdziemy? Dla jakich osób są najlepsze?

Liofilizacja, definiowana również jako suszenie sublimacyjne, to proces technologiczny, jaki podczas zamrażania produktu, pozbywa się wody, z pominięciem procesu skraplania. Tego rodzaju termin wydaje się nowy, ale w spożywczym przemyśle istnieje już bardzo długo, od 1 połowy XX wieku.
W tamtych czasach to amerykanie dostali tak pierwsze produkty, była to kawa, a było to w roku 1938.

owoce liofilizowane

Autor: Demur
Źródło: http://demur.pl
Nie ma wątpliwości, że liofilizacja to najlepsza metoda utrwalania żywności. Na pewno zabezpiecza różne produkty przed popsuciem, z drugiej strony utrzymuje ich wartość odżywczą . W czasie takiego procesu nie dochodzi do dużych strat witamin lub mineralnych składników. Liofilizaty są poza tym lżejsze, mniejsze niż ich standardowe odpowiedniki, najlepsze więc są, żeby zabrać je w podróż.

Faktycznie każdy produkt jest dobry do liofilizacji, wiadomo jednak, o ile zawiera w swoim składzie wodę i Składniki zaliczane do suchej substancji, co oznacza białko, węglowodany oraz tłuszcz. Najczęściej spotykane są w handlu warzywa oraz wybierane owoce liofilizowane.

Zaciekawił Cię omawiany temat? Nie zwlekaj, tylko przeczytaj nowy wpis (http://theomarvee.com/), który na pewno niezwykle Cię zaciekawi. Zobacz!

Możemy je jednakowoż odnaleźć i w pozostałych produktach, takich jak dania, sosy instant, przyprawowe mieszanki czy kawy. Bardzo często wykorzystywane są w produktach dla sportowców, jak mięso liofilizowane, jakie jest skoncentrowanym źródłem białka.

Taka żywność stanowi wartościowy element zdrowej diety, a jest to związane nie tylko z jej solidnością, ale także wysoką wartością odżywczą.

Liofilizaty przydatne będą szczególnie osobom aktywnym fizycznie, jak i tym, co sporo podróżują. Dobrze takie kupić, jeśli istotny jest dla nas najzdrowszy tryb życia.

Komentarze są wyłączone.