Czym są produkty liofilizowane? W jakich produktach je znajdziemy? Dla jakich osób są najlepsze?

Liofilizacja, definiowana również jako suszenie sublimacyjne, to proces technologiczny, jaki podczas zamrażania produktu, pozbywa się wody, z pominięciem procesu skraplania. Tego rodzaju termin wydaje się nowy, ale w spożywczym przemyśle istnieje już bardzo długo, od 1 połowy XX wieku.
W tamtych czasach to amerykanie dostali tak pierwsze produkty, była to kawa, a było to w roku 1938.

owoce liofilizowane

Autor: Demur
Źródło: http://demur.pl
Nie ma wątpliwości, że liofilizacja to najlepsza metoda utrwalania żywności. Na pewno zabezpiecza różne produkty przed popsuciem, z drugiej strony utrzymuje ich wartość odżywczą .odnośnik do strony dobra sucha karma dobra sucha karmaW czasie takiego procesu nie dochodzi do dużych strat witamin lub mineralnych składników. Liofilizaty są poza tym lżejsze, mniejsze niż ich standardowe odpowiedniki, najlepsze więc są, żeby zabrać je w podróż.
Faktycznie każdy produkt jest dobry do liofilizacji, wiadomo jednak, o ile zawiera w swoim składzie wodę i Składniki zaliczane do suchej substancji, co oznacza białko, węglowodany oraz tłuszcz. Najczęściej spotykane są w handlu warzywa oraz wybierane owoce liofilizowane.

Zaciekawił Cię omawiany temat? Nie zwlekaj, tylko przeczytaj nowy wpis (http://theomarvee.com/), który na pewno niezwykle Cię zaciekawi. Zobacz!

Możemy je jednakowoż odnaleźć i w pozostałych produktach, takich jak dania, sosy instant, przyprawowe mieszanki czy kawy. Bardzo często wykorzystywane są w produktach dla sportowców, jak mięso liofilizowane, jakie jest skoncentrowanym źródłem białka.

Taka żywność stanowi wartościowy element zdrowej diety, a jest to związane nie tylko z jej solidnością, ale także wysoką wartością odżywczą.

Liofilizaty przydatne będą szczególnie osobom aktywnym fizycznie, jak i tym, co sporo podróżują. Dobrze takie kupić, jeśli istotny jest dla nas najzdrowszy tryb życia.

Komentarze są wyłączone.