Rola słoików w spiżarni

Bez względu na to, jakim gabarytem kuchni rozporządzamy w naszym domu czy lokalu mieszkalnym, potrzebujemy systemu, który pozwoli nam praktyczne spożytkowanie dostępnej przestrzeni. Najbardziej podstawowym poziomem, który musimy uwzględnić, jest magazynowanie i porządkowanie artykułów żywnościowych.

Słoiki

Źródło: garneczki.pl

Istotne jest to, by wszelakiego rodzaju produkty, jakie najczęściej używamy, znalazły się pod ręką. Wyjątkowo przydatne okazują się szklane słoiki, które nie tylko pozwalają natychmiast zobaczyć, co się w nich mieści, ale dodatkowo bardzo często pełnią również funkcję ozdobną. Ozdobne słoiki na ogół robione są z grubego szkła z szykownymi tłoczeniami i wyrzynaniami. Wspaniale wyglądają na regałach, ale głównie przeciwdziałają wysychaniu czy zwilżeniu żywności.

Słoiki okrągłe lub oryginalniejsze słoiki kwadratowe używamy zazwyczaj do przetrzymywania produktów suchych i ziarnistych. Umieszczamy w nich mąkę, cukier, sól kuchenną, kasze, pasty (makaron spaghetti w specjalnych, wysokich słojach) czy płatki śniadaniowe. Pasują też do ziarnistej kawy (zwłaszcza słoiki – słoiki na szczelne, które zapobiegają przed utratą zapachu), liściastej herbaty, a również malutkich ciasteczek, cukierków czy suszonych owoców. Dobrym rozwiązaniem jest owinięcie słoików eleganckimi nalepkami z napisami informującymi o zawartości. Atrakcyjnie reprezentują się również proste do zamykania i otwierania słoiki z klamrą. Nieraz na półkach gromadzimy także nieduże słoiki na przyprawy, takie jak bazylia, oregano, ziela prowansalskie, gałka muszkatołowa, curry i inne.

Słoiki w domostwie są też koniecznym elementem, potrzebnym do własnej produkcji różnych zapraw, dżemów, konfitur i innych przetworów. Słoiki do zapraw i przetworów charakteryzują się sporą pojemnością i szczelnością. Ciągle należy pamiętać o ich właściwym wyparzeniu i przygotowaniu. Sporą popularnością cieszą się słoiki z zakrętką twist, a także tak bardzo często stosowane nie tylko przez nasze babcie słoiki weck. Słynne wecki mają szklane wieczka z grubego szkła, a również gumowe uszczelki, które z powodzeniem nadają się do wielokrotnego użytku. Wecki charakteryzuje powiększona wytrzymałość i wyjątkowa hermetyczność, w związku z czym zapewniają odpowiednie zabezpieczenie domowych przetworów. Odrębną kategorią pozostają wysoko pojemnościowe (kilku litrowe i większe) słoje do ogórków kiszonych lub małosolnych, jednego z ulubionych tradycyjnych polskich specjałów.

Szczelne słoiki z pokrywką służą nie wyłącznie do pojemniki do przechowywania żywności w kuchni bądź przyrządzania przetworów, ale to również fantastyczny i zdrowy sposób na przenoszenie i przewożenie jedzenia. Pozwalają one na utrzymanie naturalnego smaku i zapachu żywności. Stosownie wyparzone nie pochłaniają zapachów, w związku z czym można je używać do przeróżnych produktów.

Komentarze są wyłączone.