Rola słoików w spiżarni

Bez względu na to, jakim gabarytem kuchni rozporządzamy w naszym domu czy lokalu mieszkalnym, potrzebujemy systemu, który pozwoli nam praktyczne spożytkowanie dostępnej przestrzeni. Najbardziej podstawowym poziomem, który musimy uwzględnić, jest magazynowanie i porządkowanie artykułów żywnościowych.

Istotne jest to, by wszelakiego rodzaju produkty, jakie najczęściej używamy, znalazły się pod ręką. Wyjątkowo przydatne okazują się szklane słoiki, które nie tylko pozwalają natychmiast zobaczyć, co się w nich mieści, ale dodatkowo bardzo często pełnią również funkcję ozdobną. Ozdobne słoiki na ogół robione są z grubego szkła z szykownymi tłoczeniami i wyrzynaniami. Wspaniale wyglądają na regałach, ale głównie przeciwdziałają wysychaniu czy zwilżeniu żywności.

Słoiki okrągłe lub oryginalniejsze słoiki kwadratowe używamy zazwyczaj do przetrzymywania produktów suchych i ziarnistych. Umieszczamy w nich mąkę, cukier, sól kuchenną, kasze, pasty (makaron spaghetti w specjalnych, wysokich słojach) czy płatki śniadaniowe. Pasują też do ziarnistej kawy (zwłaszcza słoiki – słoiki na szczelne, które zapobiegają przed utratą zapachu), liściastej herbaty, a również malutkich ciasteczek, cukierków czy suszonych owoców. Dobrym rozwiązaniem jest owinięcie słoików eleganckimi nalepkami z napisami informującymi o zawartości. Atrakcyjnie reprezentują się również proste do zamykania i otwierania słoiki z klamrą. Nieraz na półkach gromadzimy także nieduże słoiki na przyprawy, takie jak bazylia, oregano, ziela prowansalskie, gałka muszkatołowa, curry i inne.

Słoiki w domostwie są też koniecznym elementem, potrzebnym do własnej produkcji różnych zapraw, dżemów, konfitur i innych przetworów. Słoiki do zapraw i przetworów charakteryzują się sporą pojemnością i szczelnością. Ciągle należy pamiętać o ich właściwym wyparzeniu i przygotowaniu. Sporą popularnością cieszą się słoiki z zakrętką twist, a także tak bardzo często stosowane nie tylko przez nasze babcie słoiki weck. Słynne wecki mają szklane wieczka z grubego szkła, a również gumowe uszczelki, które z powodzeniem nadają się do wielokrotnego użytku. Wecki charakteryzuje powiększona wytrzymałość i wyjątkowa hermetyczność, w związku z czym zapewniają odpowiednie zabezpieczenie domowych przetworów. Odrębną kategorią pozostają wysoko pojemnościowe (kilku litrowe i większe) słoje do ogórków kiszonych lub małosolnych, jednego z ulubionych tradycyjnych polskich specjałów.

Szczelne słoiki z pokrywką służą nie wyłącznie do pojemniki do przechowywania żywności w kuchni bądź przyrządzania przetworów, ale to również fantastyczny i zdrowy sposób na przenoszenie i przewożenie jedzenia. Pozwalają one na utrzymanie naturalnego smaku i zapachu żywności. Stosownie wyparzone nie pochłaniają zapachów, w związku z czym można je używać do przeróżnych produktów.

Komentarze są wyłączone.