Naczynia z żeliwa

To w czym gotujemy, jest tak samo istotne jak to, co gotujemy. Podstawą smakowitych posiłków są odpowiednie naczynia do gotowania. Chociaż wybór odpowiednich garnków nie jest łatwy, to powinno się w nie zainwestować, bo przecież idzie tu o nasze zdrowie.
Ktokolwiek kto kucharzy, czy też jest zwolennikiem zdrowej kuchni, na pewno doceni walory brytfanny żeliwnej.
Główną wartością naczyń żeliwnych jest szansa rozgrzania ich do ogromnych temperatur, co w efekcie rozwija zalety smakowe potraw.

Brytfanny żeliwne zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła i długie podtrzymywanie dużej temperatury.
Robione są ekologicznie, bez domieszek syntetycznych, a to sprzyja zdrowemu odżywianiu. Żeliwo grzeje się też do niezwykle dużych temperatur, co w efekcie reguluje odczucie smakowe pokarmów.
kuchnie

Autor: You Tube – Tomasz Szafarek
Źródło: http://www.flickr.com

Brytfanny żeliwne wykonane są nie jedynie z samego żeliwa, ale też pokrywane są różnymi specjalnymi warstewkami, które wzbogacają ich walory użytkowe.

Na niniejszej stronie jest dużo rzeczowych wiadomości, jednak prędko sprawdź także dodatkowe szczegółowe informacje (http://www.tokarnia-sosenka.com.pl/serwetki-decoupage). One również są bez wątpienia warte zainteresowania.

Brytfanny żeliwne mogą być zalane powłoką ceramiczną, lub warstewką emaliowaną.

Brytfanny żeliwne posłużą nie tylko do duszenie i smażenie potraw, mają szansę być również stosowane do bezpośredniego serwowania potraw na stół. Dzięki bogatej ofercie kolorystycznej, będą ozdobą każdej kuchni, zarówno dla entuzjastów kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej.
Brytfanny żeliwne powinny być stosowane na wszelkiego rodzaju kuchni, również w piekarniku.

Te informacje wciągnęły Cię bez reszty? Jeżeli tak jest, to przeczytaj więcej fotele do biura danych na pozostałych witrynach – odnajdziesz je, klikając w odsyłacz znajdujący się poniżej.

/J]

Ażeby brytfanny żeliwne mogły służyć przez długie lata, obowiązkowo należy o nie odpowiednio dbać. Mycie ich nie powoduje komplikacji, należy jednakże pamiętać, by nie używać detergentów, gdyż ich zapach zdołałby przebyć do żeliwa. Po każdym umyciu brytfanny żeliwnej, trzeba wytrzeć ją do sucha, następnie posmarować olejem jadalnym. Pozostawione wilgotne naczynie może korodować.
brytwanny żeliwne

Autor: Franc Gardiner
Źródło: Franc Gardiner

To, że przygotowanie potraw w naczyniach żeliwnych jest odpowiednie dla naszego zdrowia, nie ulega wątpliwości.

Istotne jednakże jest to co w nich pichcimy.

Nie możemy spodziewać się, że wsadzenie do naczynia tłustego mięsa stanie się zdrową strawą. Rozsądek zezwoli nam gotować zdrowe i dobre potrawy w brytfannie żeliwnej.

Komentarze są wyłączone.