Jak trzeba suszyć i przechowywać zioła?

Ziela w ogródku to powszechny widok, podobnie jak ziela na balkonie. Wielu z nas nie wyobraża sobie potraw bez dodania własnymi rękoma wyhodowanych ziół.
Dzięki nim smak przygotowanych potraw jest jeszcze przyjemniejszy dla podniebienia.

aut

Autor: Dylanlspangler
Źródło: http://www.flickr.com
Nie zapominajmy także o tym, że wiele gatunków ziół to rośliny lecznicze, jakie wesprą nas przy wielu niedomaganiach. W sezonie korzystamy po największej części ze świeżych ziółek. Niestety w okresie zimowym nasze zakątki ziołowe dogorywają. By jak najdłużej korzystać z własnych ziół wystarczy je utrwalić np. poprzez suszenie. Nie będzie nam do tego konieczna profesjonalna suszarnia, wystarczy nieco przewiewnej powierzchni, dla przykładu na strychu. Wysuszone, właściwie przechowywane służyć nam będą, dopóki nie nadejdzie wiosenny czas.
Zioła to nadzwyczaj zróżnicowane rośliny, jakie dostarczają nam określonych surowców. W medycynie ludowej wykorzystuje się m.in. ziele, pączki, korzenie, kwiaty oraz owoce.

Zastanawiasz się, jaki jeszcze portal publikuje równie przydatne artykuły? Kliknij i zerknij na ofertę (http://www.grupapartner.pl/wdrozenie-tpm-przy-outsourcingu-kompleksowego-utrzymania-ruchu-mozliwe-i-skuteczne.html), do której link jest tutaj.

Zioła w ogrodzie i na tarasie uprawia się głównie na ziele, a czasem nasienia (przykładowo koper). Okres zbierania poszczególnych ziół może się różnić, a zmienność uzależniona jest od rodzaju pozyskiwanego surowca, a także od biologii danych rodzajów.

Na tej stronie są atrakcyjne informacje, jednak sprawdź też dodatkowe tematyczne wątki (http://promus.katowice.pl/przenosniki-kubelkowe/), gdyż one również z pewnością Cię zaciekawią.

Warto zatem zbiór dopasować do wymagań konkretnej odmiany, ażeby w pełni spożytkować drzemiące w roślince substancje bioaktywne. Świeże zioła pozyskujemy od wiosny do jesieni. Zbiór na suszenie realizujemy w chwili, kiedy ziela są w największym stopniu wonne.

Zazwyczaj moment ten przypada na czas poprzedzający kwitnienie, zaś u wybranych gatunków ziół także w czasie kwitnienia. owoce i nasiona, zbieramy w okresie jesiennym po okresie dojrzewania.

Komentarze są wyłączone.