Wytyczne i przepisy, na co zwrócić uwagę w trakcie przewozu produktów spożywczych

Jedną z istotnych sektorów transportu drogowego jest transport żywności. Przedsiębiorstwa spożywcze korzystają przede wszystkim z drogowego przewozu.
I tak, jak całą gałąź transportową możemy podzielić na mnóstwo części, tak też sam transport spożywczy jest dosyć rozmaity, a to głównie ze względu na wariant transportowanego ekwipunku.

normy

Autor: XELLA Polska Sp. z o.o.
Źródło: XELLA Polska Sp. z o.o.
Naczepa izoterma służy do transportu towarów spożywczych łatwo psujących się. Według obowiązującego rozporządzenia nie ulega kwestii, iż żywność w trakcie przewozu musi być odpowiednio ochraniana. Ważny jest zarówno dobór środków transportu lub pojemników, który uzależniony jest od własności żywności a także warunków w jakich powinna być ona transportowana, jak też ich higieniczność.

Transportery do przemieszczania żywności muszą więc być utrzymywane w czystości i dobrym stanie technicznym i zapewnić ich mycie albo (znajdź informacje) dezynfekcję.

Zajmują Cię różnego typu fachowe wątki? Zatem kliknij tutaj modelarstwo odlewnicze i przeglądaj nasze nowe teksty na ten temat. Liczymy na Twoją ocenę.

Nie mogą służyć do transportu niczego innego oprócz produktów spożywczych, jeżeli mogłoby to prowadzić do ich zanieczyszczenia. W wypadku, gdy transportery, albo pojemniki służą do przemieszczania innych przedmiotów prócz środków spożywczych, powinno się zadbać o stosowne rozdzielenie owych towarów. Kontenery bądź pojemniki w których przemieszcza się duże ilości artykułów spożywczych w postaci płynów, proszku bądź granulatu, muszą być oznakowane w widoczny oraz trwały sposób, w jednym albo w paru językach Unii, by wskazać, że są one stosowane do przewozu jedzenia.

Aby zmniejszyć niebezpieczeństwo zanieczyszczenia konieczne jest również mycie kontenerów albo transporterów, kiedy były uprzednio użyte do przewozu czegoś innego aniżeli produkty spożywcze.

Komentarze są wyłączone.