W jaki sposób otworzyć zakład przetwórstwa owoców i warzyw

Zakład przetwórstwa owoców i warzyw trudni się początkowym a także pogłębionym przerobem jarzyn i owoców na: miody pitne, konserwy warzywno-mięsne, marynaty owocowe i warzywne, kompoty, marmolady, soki warzywne i owocowe, mrożonki warzywno-owocowe.
Rodzaj wytwarzanych przetworów uzależniony będzie przede wszystkim od pory roku.

W czasie sezonu letniego, zakłady stawiają głównie na napoje oraz soki, natomiast w zimie na dżemy, musy, marynaty etc. Mrożonki (idź tutaj) oraz susz mogą być produkowane niezależnie od pory roku.

Jeśli ten artykuł Cię zafascynował, to też ta optymalna strona www (https://www.polnet.pl/pl/drob/systemy_zywienia) będzie dla Ciebie podobnie wciągająca więc kliknij na nią.

Przetwórstwo owoców i warzyw wymaga rejestracji jak też zatwierdzenia zakładu w rozumieniu przepisów o bezpieczeństwie żywności oraz żywienia. Organem rejestracyjnym jest PIS. Po potwierdzeniu lub warunkowym potwierdzeniu można rozpocząć działalność. Prośbę o zaakceptowanie zakładu powinno się złożyć najpóźniej na dwa tygodnie przed rozpoczęciem działalności.

koło samochodu

Autor: Alexander Nie
Źródło: http://www.flickr.com
Jeśli zakład prowadzi tylko obrót owocami oraz warzywami, powinien powiadomić o tym wojewódzkiego kontrolera jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwego ze względu na własne miejsce zamieszkania albo siedzibę. Osoby, jakie pracują w zakładzie przetwórstwa warzyw i owoców, muszą otrzymać scharakteryzowane przepisami prawa orzeczenie medyczne dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do realizowania prac, przy przeprowadzaniu których istnieje możność przeniesienia zakażenia na inne jednostki.

Jeżeli zakłady zajmują się dodatkowo skupem, składowaniem a także sprzedażą grzybów, powinny angażować grzyboznawców. Powinieneś także wyekwipować zakład w niezbędne przyrządy i narzędzia takie jak przykładowo chwytaki.

Komentarze są wyłączone.