1 2 3

0 Comments

Jedną z w najwyższym stopniu denerwujących spraw, jakie mogą spotkać nas w kuchni są rozsypujące się przyprawy. Te, które przez dłuższy okres czasu zostają w torebkach, mogą stracić swe właściwości.




mieszkanie - marina
Autor: You Tube - Tomasz Szafarek
Źródło: http://www.flickr.com


To z kolei sprawia to, że dania, które przygotowujmy nie uzyskują dzięki nim tego specyficznego smaku, który posiadać powinny.


Reasumując, przyprawy muszą być składowane w odpowiednich pojemnikach. W takiej sytuacji będą zachowywały piękny zapach oraz niezwykły smak. Powinno się je zatem przechowywać z dala od źródeł ciepła czy nawet bezpośredniego działania promieni słonecznych. Dlatego też zwłaszcza tego typu przypraw jak cynamon czy też nawet pieprz, nie powinniśmy trzymać na półeczkach nad kuchenką. Znacznie korzystniejszym miejscem mogłaby być jakakolwiek sucha i zaciemniona szufladka lub szafka. Naturalnie same dodatki muszą być składowane również w opakowaniach na przyprawy. Dzięki takiemu rozwiązaniu będą one szczelnie zamknięte, co ma znaczny wpływ na ich jakość. W sprzedaży występują przeróżne rodzaje zbiorników. Różnią się kształtem, rozmiarem czy materiałem, z którego zostały wykonane.


Najlepszym rozwiązaniem jest szklany pojemnik na przyprawy. Jest on bardzo szczelny, nie pochłania aromatów oraz ułatwia natychmiastowe rozpoznanie zawartości. Po umyciu tego pojemnika możemy natychmiast trzymać w nim całkiem inną przyprawę. Do wyboru są także pojemniki drewniane oraz plastikowe. Obydwa mogłyby pasować do każdej aranżacji kuchni, przy czym te drewniane mogłyby pochłaniać zapach.




Z tego też powodu jeden konkretny pojemnik musi być wykorzystywany do magazynowania jednego określonego rodzaju przypraw. Co interesujące, te przyprawy, które posiadają w swoim składzie tłuszcz (czyli gałka muszkatołowa czy też gorczyca), powinny być przechowywane w opakowaniach wykonanych z plastiku.