1 2 3

0 Comments

Już częściej spośród osób, jakie sporo czasu spędzają na ćwiczeniach mających na celu ukształtowanie swojej sylwetki, mówi się o jedzeniu liofilizowanym. Jak coś takiego powstaje i czym jest taka żywność? Dlaczego może być właściwym wyborem dla osób, które dużo trenują?


Sam proces liofilizacji polega na zmrożeniu takiego artykułu, a potem pozbawienia go wody.




Zamrożenia często dokonuje się przykładowo ciekłym azotem, jaki pozwala otrzymać dość niską temperaturę w stosunkowo krótkim czasie. Tego typu zamrożone produkty umieszcza się następnie w próżni i dopiero później pozbawia się wody. W procesie liofilizacji wykorzystuje się liofilizatory. Gdy mowa o żywności, to otrzymuje się produkt o innym kształcie oraz wymiarach, jak też waży on mniej aniżeli na początku. Tego typu technikę rozpoczęto pierwszy raz wykorzystywać przygotowując lżejsze oraz zdrowe racje żywności dla żołnierzy walczących w czasie Drugiej Wojny Światowej.


firm
Autor: Lies Thru a Lens
Źródło: http://www.flickr.com


Bardzo często spotyka się warzywa oraz owoce liofilizowane, które mogą stanowić dość pełen wartości posiłek dla osób trenujących w temacie owoców liofilizowanych. Żywność liofilizowana zachowuje bowiem pierwotne wartości odżywcze. Nie ma strat w witaminach jak i składnikach mineralnych. Także ilość białek, węglowodanów jak i tłuszczy pozostaje mniej więcej bez zmian. Mniejsza waga takiej żywności i niewielka objętość również nie jest tu bez znaczenia.




W konkretnej, racjonowanej ilości pożywienia widzimy w dokładny sposób podaną ilość różnych substancji, co może być dużym ułatwieniem dla osób, jakie przyjmować muszą dokładnie określone ilości określonych produktów https://wgl.pl/category/zywnosc-liofilizowana-1410. Od czasu do czasu można się posiłkować tego typu produktami bez strat dla organizmu.